OpnieuwNaarDeFitness

Plank mee voor onze fitnesscentra en #OpenMijnFitness!

Sporten is essentieel voor lichaam en geest. Door de coronamaatregelen moeten we onze fitness helaas al 200 dagen missen. Ondanks de vele oproepen van de fitnesscentra, blijft onze sector in de kou staan. Daar willen we dringend verandering in brengen, want we zijn er rotsvast van overtuigd dat sport het verschil kan maken. Om onze stem te laten horen hebben we jou nodig! We roepen iedereen op om deel te nemen aan de ‘planking challenge’. Probeer gedurende 200 seconden – het aantal dagen dat de fitnesscentra al gesloten bleven – te ‘planken’. Lukt het je niet om het de volle 200 seconden  vol te houden? Helemaal niet erg, het is de verdienstelijke poging die telt! Deel jouw filmpje onder de hashtag #OpenMijnFitness en tag drie vrienden die je ook meteen uitdaagt. Laat van je horen, zodat jouw favoriete fitness binnenkort opnieuw kan openen.

Nog niet overtuigd? Onze ambassadeurs geven alvast het goede voorbeeld!

plank-planche

Waarom is het belangrijk dat onze fitnesscentra opnieuw opengaan?

Sport geeft onze immuniteit een boost en beschermt tegen allerlei ziekten!

Studies wijzen uit dat wie regelmatig beweegt, minder kans heeft op een ziekenhuisopname door toedoen van Covid-19. Het openen van onze fitnesscentra kan dus een rechtstreekse positieve invloed hebben op onze gezamenlijke strijd tegen het virus dat ons intussen al meer dan een jaar gijzelt.

Wie de voorbije 2 jaar overigens amper gesport heeft (minder dan 10 minuten per week) zou volgens een studie gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine meer dan dubbel zo veel kans hebben om gehospitaliseerd te worden naar aanleiding van een Covid-19 infectie ten opzichte van wie wel regelmatig sport. Bovendien heeft deze doelgroep tot 70% meer kans om op intensieve zorgen te belanden en wel 2.5 keer meer kans om te sterven aan Covid-19 (bron).

Met andere woorden: door regelmatig te fitnessen kan het risico op hospitalisatie bij Covid-19 drastisch verlaagd worden, waardoor we de druk op onze ziekenhuizen verkleinen.

Overigens: Onlangs nog gaf de grote coronastudie aan dat 1 op 5 respondenten het afgelopen jaar meer dan twee kilo zijn bijgekomen (bron). Vorige week werd die trend ook nog eens bevestigd door een analyse van Sciensano met betrekking tot ziekenhuisopnames. Professor Steven Van Gucht verduidelijkte dat uit die studie “blijkt dat het profiel van de patiënten over het algemeen jonger is en ze vaker kampen met overgewicht” (bron).

Het wordt met andere woorden dringend tijd om hier iets aan te doen. Laat ons samen die veelbesproken ‘coronakilo’s’ er weer af sporten!

Fitnesscentra zijn professioneel gerunde sportclubs waar veiligheid kan worden gegarandeerd!

Dankzij de bestaande veiligheidsprotocollen en professionele organisatie van fitnesscentra, is het risico op besmetting in een fitnessclub bijzonder laag. Met een reservatiesysteem is het immers mogelijk om de drukte in fitnesscentra perfect te controleren. Bovendien zijn fitnesscentra ook onderhevig aan strike hygiënische maatregelen en is een fitnesscentrum volgens de cijfers van het Vlaams Contact Tracing agentschap helemaal geen broeihaard van Covid-19 (bron).

Uit internationaal onderzoek in december vorig jaar, waarbij 115 miljoen bezoeken aan fitnesscentra in 14 landen (waaronder België) zijn geregistreerd, blijkt dat de besmettingsgraad in deze centra slechts 0,00001 bedraagt. In tegenstelling wat in de media wel eens beweerd wordt, zijn fitnesscentra dus absoluut geen broeihaard van besmettingen en kan je dus wel veilig sporten in een fitnessclub! (bron)

Ondanks wat velen denken is Covid-19 overigens helemaal niet overdraagbaar via transpiratie, zoals een studie in de Irish Journal of Medical Science bewijst (bron).

Fitnesscentra kunnen een belangrijke rol spelen voor de volksgezondheid!

De sociale beperkingen van het afgelopen jaar wegen op ons allemaal. Fitness kan een belangrijke uitlaatklep vormen tijdens deze pandemie en kan mensen aanmoedigen om de huidige coronamaatregelen beter op te volgen. We kunnen allemaal wel wat extra motivatie gebruiken om deze periode door te komen, toch?

Het is meer en meer duidelijk dat jongeren vaker het slachtoffer zijn van deze gezondheidscrisis. Ze voelen zich opgesloten en lijden steeds vaker onder mentale problemen. Sommigen raken gefrustreerd en voelen de drang om ‘uit te breken’. Fitness en sport in het algemeen bieden jongeren de rust, veerkracht en energie waar ze zo naar snakken en staat hen toe om terug meer tot zichzelf komen en hun identiteit op te bouwen.

 

 

Help ons deze boodschappen te verspreiden en doe mee aan de "Planking Challenge".
Deel een foto van jezelf terwijl je plankt, tag 3 vrienden en deel de foto op sociale media met de hashtag #OpenMijnFitness. Want samen klinkt onze stem zoveel luider!

Doemee#OpenMijnFitness